1

I have two routers, R2 AND R3, I've configured the RIP with no auto-summary, the serial interfaces are registered too but the routers can't see them, in this case, R2 se0/0/1 and R3se0/0/1. How can I fix it please.

R2#
Building configuration...

Current configuration : 792 bytes
!
version 12.4
no service timestamps log datetime msec
no service timestamps debug datetime msec
no service password-encryption
!
hostname R2
!
!
ip cef
no ipv6 cef
!
!
spanning-tree mode pvst
!
!
interface FastEthernet0/0
 ip address 192.168.18.129 255.255.255.128
 duplex auto
 speed auto
!
interface FastEthernet0/1
 no ip address
 duplex auto
 speed auto
 shutdown
!
interface Serial0/0/0
 ip address 172.17.0.2 255.255.255.252
!
interface Serial0/0/1
 ip address 10.1.1.9 255.255.255.252
!
interface Vlan1
 no ip address
 shutdown
!
router rip
 network 10.0.0.0
 network 172.17.0.0
 network 192.168.18.0
 no auto-summary
!
ip classless
!
ip flow-export version 9
!
!
!
no cdp run
!
!
line con 0
!
line aux 0
!
line vty 0 4
 login
!
!
!
end

________

Gateway of last resort is not set

     172.17.0.0/30 is subnetted, 1 subnets
C       172.17.0.0 is directly connected, Serial0/0/0
     192.168.18.0/25 is subnetted, 1 subnets
C       192.168.18.128 is directly connected, FastEthernet0/0
R2#

_________________________________________

R3#s
Building configuration...

Current configuration : 829 bytes
!
version 12.4
no service timestamps log datetime msec
no service timestamps debug datetime msec
no service password-encryption
!
hostname R3
!
!
ip cef
no ipv6 cef
!
!
spanning-tree mode pvst
!
!
interface FastEthernet0/0
 ip address 172.19.3.1 255.255.255.224
 duplex auto
 speed auto
!
interface FastEthernet0/1
 no ip address
 duplex auto
 speed auto
 shutdown
!
interface Serial0/0/0
 ip address 172.17.0.13 255.255.255.252
!
interface Serial0/0/1
 ip address 10.1.1.10 255.255.255.252
 clock rate 2000000
 shutdown
!
interface Vlan1
 no ip address
 shutdown
!
router rip
 version 2
 network 10.0.0.0
 network 172.17.0.0
 network 172.19.0.0
 no auto-summary
!
ip classless
!
ip flow-export version 9
!
!
!
no cdp run
!
!
!
!
!
line con 0
!
line aux 0
!
line vty 0 4
 login
!
!
!
end

______________
Gateway of last resort is not set

     172.17.0.0/30 is subnetted, 1 subnets
C       172.17.0.12 is directly connected, Serial0/0/0
     172.19.0.0/27 is subnetted, 1 subnets
C       172.19.3.0 is directly connected, FastEthernet0/0
R3#
2
  • Are those interfaces up/up? A router will not advertise a network on an interface that is down.
    – Ron Maupin
    Dec 6 '17 at 21:38
  • it is down, both sides red. How can I fix that please?
    – Allen
    Dec 6 '17 at 21:39
2

It looks like you have interface Serial0/0/1 configured as shutdown in R3. That means the link between the two routers is down. A route for an interface that is down is withdrawn from the routing table, and the router will not advertise a route that is not in its routing table, so the router will not advertise the route.

You must bring up the link, then the routers will advertise the network.

1

R2 is runing RIPv1. R3 is running RIPv2. They both have to speak the same protocol. And that has to be v2 as v1 isn't classless.

0

This site is temporarily in read only mode and not accepting new answers.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged .